Literair Gezelschap Schiedam | ‘Een standbeeld of twee voor Drs. P.’
15981
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15981,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

‘Een standbeeld of twee voor Drs. P.’

Categorie
archief, nieuws
Tags
drs P, literair, literair cafe, rotterdam, schiedam, westerman

Als het aan ons zou liggen zou eigenlijk elke stad een standbeeld voor Heinz Polzer alias Drs. P. moeten krijgen. Of een plaquette, een borstbeeld of een muurschildering. Schiedam mag zeker niet ontbreken, want hier werkte hij voor de Lintas.

 

Lintas (Lever’s International Advertising Servises) was het interne reclamebureau van Unilever aan de Nieuwe Haven. Op deze pagina van het Gemeentearchief Schiedam is te lezen welke andere schrijvers er nog meer op dit kantoor hebben gewerkt.

 

Andere plekken die een beeld van Drs. P. verdienen zijn bijvoorbeeld Amsterdam waar hij woonde, Rotterdam waar hij studeerde of gewoon elk dorp en stad waar hij ooit heeft opgetreden.

 

Dus roep enthousiast met ons mee;
Een standbeeld of twee voor Drs. P.!

 

Ons voorstel in het kort

Een kleine vleugel (het instrument van Drs. P) in een constructie van roestvrij staal, met een houten bovenkant, stevig genoeg om op te staan en niet van een onveilige hoogte, met een transparant of open deel boven het ’toetsenbord’ waardoor wie op het krukje zit de grond kan zien, een afbeelding of tekst op de grond die vanaf de kruk kan worden bekeken of gelezen en een passende en inspirerende tekst in de zijkanten van de vleugel.

 

Deze zou geplaatst kunnen worden in het groen perk op de Warande tussen het voormalige gebouw van de LINTAS (zie ‘Link met Schiedam’) en de St Jozefschool aan de Nassaulaan of nabij het wandelpad in de Plantage aan de Tuinlaan in Schiedam.

 

Beoogd effect

Zoals aangegeven zou een plek kunnen zijn tussen de voormalige werkplek van de schrijver en de St. Jozefschool. Binnen het plan is dan ook ruimte voor de ontwikkeling van een lesbrief en het maken van voorstellen zodat de leraren (Nederlands) de gedichten en liedjes van Drs. P kunnen gebruiken in de lessen. Er kunnen verschillende versies voor verschillende leeftijden worden gemaakt.

Een doelgroep die we willen aanspreken is de jeugd in Schiedam (en omstreken) en we denken dat mede te bereiken door dit plan. Het werk van Heinz Hermann Polzer, alias Drs. P, spreekt immers iedereen met een beetje taalgevoel aan en daar willen we op inspelen. (Misschien in zijn taalgebruik niet altijd laagdrempelig, zijn liefde voor de taal is dat wel.)

Met Drs. P kan men immers niet alleen leren dichten en rijmen in verschillende stijlen, men kan spelenderwijs veel opsteken. (Wie bijvoorbeeld het nummer “Dubbele punt” heeft gehoord vergeet dit nooit meer). De liedjes lenen zich geweldig voor educatie en om een zaadje van liefde voor de taal te planten.

Gedichten, verhalen, poëzie en liedjes kunnen opgevoerd worden van af het kindvriendelijke mini-podium. Mocht het ontwerp in de Plantage worden geplaatst dan zouden meerdere scholen betrokken kunnen worden. Verder kan natuurlijk elke voorbijganger worden geïnspireerd door de aangebrachte tekst op het werk.

 

Uitwerking

Er is contact gezocht met Herman Pols van Xylos uit Rotterdam en hij is gevraagd met ons mee te denken en een conceptontwerp te maken. Dit bedrijf maakt praktische oplossingen op maat voor verschillende organisaties in de kunstwereld.

 

Link met Schiedam

Op de hoek van de Nieuwe Haven en de Schoolstraat was in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw het reclame-onderdeel van Unilever gevestigd, de LINTAS (Lever’s International Advertising Servises).

Van 1950 tot 1955 werkte Drs. P hier als copywriter, voor hij voor het bedrijf naar Indonesië werd uitgestuurd. Hij schrijft in deze tijd zijn eerste artikelen en verzen, onder meer voor het satirische maandblad Mandril. Hij treedt op op lustra van het Rotterdamsch Studenten Corps. Hij woont in die tijd in Rotterdam, waar hij ook van 1939 tot 1942 studeerde.

Omstreeks deze periode werkten trouwens nog meer later bekende namen voor de Lintas in Schiedam, waaronder Willem Duys, Louis Th. Lehmann, Hans Ferrée, Hans Sleutelaar, Cornelis Bastiaan Vaandrager en Dimitri Frenkel Frank *

Biograaf Michél de Jong zou gevraagd kunnen worden om voor verdere onderbouwing onderzoek te doen in het archief van Unilever in London.

 

Drs P jaar

Bovendien is het in 2019 honderd jaar geleden dat Drs. P is geboren, hetgeen aanleiding is voor zijn nalatenschap beherende organsatie voor verschillende activiteiten zoals een Jaarboek en een biografie (zie een overzicht op http://www.drsp.nl/). Schiedam zou de eerste gemeente zijn met zo’n definitief eerbetoon aan deze artiest.

 

 

Beoogde samenwerking

-Het ‘Heen- en weerschap’ de stichting die zijn nalatenschap beheerd. In november 2018 hebben we gesproken met onder andere Ivo de Wijs, Vic van de Reijt (voorzitter van het Schap) en biograaf Michél de Jong.

-Afdeling cultuur van de Gemeente Schiedam
-Verschillende contacten bij de St. Jozefschool
-De bibliotheek Schiedam
-Wellicht Unilever
-Bewonersorganisatie De Plantage

 

Conclusie:

Het Literair Gezelschap wil samen met partners een eerbetoon maken aan een artiest met een toegankelijk en aanspreekbaar oeuvre vol besmettelijke liefde voor de Nederlandse taal. Deze Heinz Polzer oftewel Drs. P is dit jaar honderd jaar geleden geboren, en heeft een aantal jaar in onze regio gestudeerd, gewoond en gewerkt. Wij hebben een monumentje voor ogen, dat kan dienen als ontmoetingsplek en podium, dat zowel een eerbetoon aan de artiest is als door aangebrachte tekst- of dichtregels de liefde voor taal kan overbrengen, alsmede door een passend lesplan voor lagere en middelbare scholieren.

 

B. van der Vliet, voorzitter, en
J. van Kampenhout, communicatiemedewerker van het Literair Gezelschap Schiedam
Maart 2019

 

 

 

Bronnen:

-‘Heinde en verre’, Nijgh en Van Ditmar, Amsterdam 2005
-‘Dimitri Frenkel Frank: de biografie’ door Bert van der Veer